skip to Main Content

Infrarood verwarming is zuinig en efficiënt

Is infrarood verwarming echt zoveel zuiniger?

Ja. Ten eerste is je investering lager. Infrarood verwarming is goedkoper in aanschaf dan andere systemen. Ten tweede is infrarood een efficiëntere manier van verwarmen. Je betaalt minder energiekosten. Keer op keer.

Tot 70% goedkoper in aanschaf

Infrarood verwarming wordt gevoed door stroom. Er wordt geen gas verbruikt. Ook geen water trouwens. Je hebt dus helemaal geen ketel of warmtepomp nodig. Daardoor bespaar je een flink bedrag op de aanschaf van het verwarmingssysteem. En het scheelt ruimte.

Tot 35% zuiniger in gebruik

Infrarood verwarming is zuinig en efficiënt. Het is sneller warm. En er is minder warmteverlies dan bij andere verwarmingssystemen. Omdat de gevoelstemperatuur hoger is, wordt met een lagere temperatuur hetzelfde comfort bereikt. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat je met onze infrarood vloerverwarming tot 35% minder energie verbruikt.

Elke maand betalen we een flink bedrag aan energiekosten. Gemiddeld 80% van ons energieverbruik gaat op aan verwarming. Het is dus de moeite waard om hierop te besparen.

Geen onderhoudskosten, lange levensduur

Met infrarood verwarming heb je geen cv-ketel, HR-ketel of warmtepomp. Die heeft dus ook geen onderhoud nodig. Sterker nog, infrarood verwarming is onderhoudsvrij. Eenmaal gemonteerd en geïnstalleerd gaat het een leven lang mee.

Eenvoudige installatie

Infrarood verwarming kan altijd en overal worden toegepast. De vloerverwarming is zo dun dat de vloer nauwelijks hoger wordt. Van leidingen wegwerken is geen sprake. Dat scheelt hak- en breekwerk, vooral in bestaande woningen en panden. De infrarood verwarmingspanelen worden eenvoudig aan de wand gemonteerd. Gaat het om één of enkele ruimtes? Met ons advies kun je zelf infrarood verwarming aanleggen. Als je dat wilt.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Infrarood vloerverwarming

Warmtepanelen aan de wand of het plafond

Behaaglijk warm met infrarood
 • Korte opwarmtijd, snel warm
 • Directe warmte
 • Gelijkmatig en aangenaam warm
 • Betere luchtvochtigheid
 • Minder last van tocht en stof
Meer comfort, minder kosten

Infraroodstraling verwarmt niet de lucht, maar alle objecten in de ruimte. Vloer, wanden, plafond, meubels en voorwerpen worden verwarmingsbronnen. Het voelt direct warm en het blijft warm. Met infrarood heb je veel minder last van warmteverlies of tocht. Het is niet alleen comfortabeler, maar ook zuiniger in energieverbruik.

Gezonder leefklimaat

Infrarood is een volkomen natuurlijke stralingswarmte. Omdat de lucht niet wordt verwarmd, droogt die ook niet uit. De luchtvochtigheid is dus beter met infrarood verwarming.

Bovendien heb je minder last van lucht- en stofwervelingen. Zet gerust een raam open. De warmte is niet afhankelijk van de luchttemperatuur. Infrarood verwarming is ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor stof of droogte.

Wat is infrarood verwarming?

Allemaal kennen we de weldadige warmte van de zon. Of misschien wel het positieve effect op onze gezondheid van een infrarood cabine. Infrarood is een natuurlijke stralingswarmte. Van de zonnestraling is ongeveer de helft infraroodstraling. De andere helft is licht, waartoe de schadelijke UV-straling behoort. Infrarood is een onzichtbare en absoluut veilige straling.

Infrarood verwarmt sneller en efficiënter

Infrarood verwarming is stralingswarmte, dezelfde warmte die wij mensen ook uitstralen. De infrarood warmte straalt direct af op de mensen en objecten in een ruimte. De vloer, wanden, meubels en spullen gedragen zich allemaal als warmtebron. Infrarood verwarming is niet te vergelijken met convectiewarmte. Ook niet met elektrische verwarming. De enige overeenkomst is stroom als voeding. Infrarood verwarmt nou eenmaal geen lucht.

Infrarood verwarming wordt al langer toegepast

Infrarood wordt al langer gebruikt als verwarmingssysteem. Bijvoorbeeld in landen of situaties waar aardgas niet 1-2-3 voor handen is. Zo werden het MIR-ruimtestation, het cruiseschip Traumschiff en de horeca op de Eiffeltoren al infrarood verwarmd. Maar ook huizen in de Alpenlanden. Niet verwonderlijk, want infrarood is zuinig en comfortabel.

De verschillen tussen stralingswarmte en convectiewarmte
Infrarood verwarming
 • directe verwarming
 • verwarmt alleen mensen en objecten
 • sneller op temperatuur
 • comfortabele, gelijkmatige warmte
 • net zo warm bij paar graden minder
 • betere luchtvochtigheid
Centrale verwarming
 • indirecte verwarming
 • veel volume (lucht) verwarmen
 • langzamer op temperatuur
 • luchtstromen, warmteverlies en tocht
 • hogere temperatuur nodig
 • droge lucht
Convectiewarmte is het verwarmen van lucht

In Nederland gebruiken we vooral gas om het water in radiatoren of vloerverwarmingsbuizen te verhitten. Die warmte wordt afgegeven aan de lucht om ons heen. Vervolgens moet de verwarmde lucht ons verwarmen. Dat is convectiewarmte. Zo werken alle bekende verwarmingssystemen. Of je nou een warmtepomp hebt, een cv-ketel of HR-ketel. En of je nou stookt op gas, pellets, hout of olie. Zelfs elektrische verwarming via koperdraden is convectiewarmte.

Infrarood verwarming werkt anders

Warme lucht stijgt. Bij de vloer wordt het kouder en tegen het plafond warmer. Convectieverwarming verwarmt daarom alle lucht, de hele inhoud van een ruimte.
Stilstaande lucht isoleert. Maar we ventileren en lopen in en uit. Daardoor gaat warmte verloren en moet de ruimte opnieuw op temperatuur worden gebracht en gehouden. Het verwarmen van lucht is onvoordelig.
Infrarood heeft deze nadelen niet, het werkt efficiënter en verbruikt minder energie.