skip to Main Content

3 tips voor energiesubsidie, start hier met energie besparen.

3 tips voor energiesubsidie

Energie besparen? Regelmatig krijgen wij de vraag of er energiesubsidie mogelijk is op besparende maatregelen. Goeie vraag, want meestal moet je eerst geld uitgeven aan isolatie of nieuwe apparaten om daarna te kunnen besparen door een lager energieverbruik. Hier zijn 3 tips die je kunnen helpen.

 

Tip 1: Begin bij de energiesubsidiewijzer

Of je subsidie kunt krijgen voor energiebesparing check je eenvoudig op Energiesubsidiewijzer.nl

Deze tool geeft een zo compleet mogelijk overzicht van subsidies en regelingen. Je ziet meteen of je in aanmerking komt voor beide nationale subsidies:

Subsidie op isoleren

De subsidie energiebesparing eigen huis geldt voor isolatie van je dak, spouwmuren, gevels, vloer (of bodemisolatie) en ramen (HR++ of Triple-glas). In april 2017 is al aangekondigd dat de bodem voor huiseigenaren in zicht was. Het is nog niet bekend hoeveel subsidie er in 2018 beschikbaar komt. Ben je lid van een Vereniging van Eigenaren, bijvoorbeeld van een appartementencomplex of flatgebouw? Voor VvE’s is er wèl ruimschoots budget.

Subsidie op duurzame warmte

Voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is in 2018 totaal 100 miljoen beschikbaar voor zakelijke en particuliere gebruikers. Deze subsidie is bestemd voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Infrarood verwarming wordt hier (nog) niet genoemd, daar komen we aan het eind nog op terug.

 

Tip 2: Informeer bij gemeente en provincie

Let op! De energiesubsidiewijzer toont misschien niet alles. Het kan zijn dat een subsidie niet is aangemeld. Provincies en gemeentes bijvoorbeeld bepalen zelf hoeveel subsidie ze verstrekken. Ga dus altijd na of er in jouw regio subsidie mogelijk is. Dat is absoluut de moeite waard. Zo kreeg een relatie van ons in Amsterdam subsidie voor energieneutraal wonen. En het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) vermeldt een subsidie voor nul op de meter in Friesland. Het is een kwestie van goed zoeken. En op tijd aanvragen, want op is op.

 

Tip 3: De energiebespaarlening

De energiesubsidiewijzer toont je ook speciale leningen om energiebesparende maatregelen te financieren. Vaak tegen een lage rente. Kijk maar eens bij het Nationaal Energiebespaarfonds op Energiebespaarlening.nl

Lenen betekent extra kosten. Maar niet als je evenveel energiekosten bespaart… Zoek het op of vraag het na. Sommige gemeentes hebben een bouwloket voor vragen en in sommige provincies is een samenwerkingsverband waar je verder geholpen kunt worden.

Wist je trouwens dat je over het isoleren van je huis maar 6% btw betaalt? Nog steeds.

 

Energiesubsidie of toch niet?

Het zou mooi zijn als je subsidie kunt krijgen. Je betaalt er tenslotte aan mee via de energiebelasting en opslag duurzame energie. Meer daarover in dit artikel.

En als je geen subsidie krijgt? Dan kan je investering ook maar beter laag zijn… Stel dat je helemaal geen ketel of warmtepomp nodig hebt? Infrarood verwarming is hèt alternatief. Goedkoper in aanschaf, onderhoud en gebruik. Lees meer over duurzaam en zuinig verwarmen.