skip to Main Content

Zo zit het met belasting op energiekosten

Energiebelasting – dit gaat er veranderen

Maar liefst 26% – met btw zelfs 43% – van je totale energiekosten bestaat uit energiebelasting. Er zijn drie heffingen: de energiebelasting, de opslag duurzame energie (ODE) en de belastingvermindering. De aangekondigde wijzigingen op de energiebelasting zijn volop in het nieuws. Wat dat betekent voor jouw energiekosten, lees je in dit artikel.

De tarieven voor de energiebelasting en opslag duurzame energie stijgen. We gaan allemaal meer betalen volgend jaar. Hoeveel? In 2018 ben je bijna 70 euro meer kwijt. Dat is inclusief btw en gebaseerd op een gemiddeld jaarverbruik per huishouden van 1500 m3 gas en 3500 kWh stroom.

Energiebelasting prijsstijging

1) Inclusief btw, tot 170.000 m3 gas en 10.000 kWh stroom per jaar; 2018 onder voorbehoud.
2) Op basis van een gemiddeld verbruik van 1500 m3 gas en 3500 kWh stroom per jaar.

Wat je na 2018 precies betaalt, is nog niet helemaal zeker. Sommige bronnen zeggen dat de tariefsverhogingen tijdelijk zijn en worden gevolgd door de nieuwe maatregelen. Terwijl andere partijen het hebben over een stijging van 150 euro in 2019 door een combinatie van tariefsverhogingen en nieuwe maatregelen. Dat laatste staat in dit artikel van Pricewise en op de site van Vereniging Eigen Huis.
In het regeerakkoord 2017-2021 worden in ieder geval 2 nieuwe energiemaatregelen aangekondigd. We leggen ze zo uit. Maar eerst even een paar tips.

Tip 1: energie besparen

Besparen op energieverbruik is absoluut de moeite waard. Dat kunnen we rustig concluderen. Veel mensen denken bij energie besparen alleen aan de leveringskosten. Maar je betaalt ook minder energiebelasting en opslag duurzame energie. Want deze beide heffingen worden immers net zo goed berekend over je verbruik. Gebruik je minder energie, dan bespaar je op 3 soorten kosten.

Tip 2: van gas naar stroom

De eerste maatregel uit het regeerakkoord is een andere verdeling van de energiebelasting. Het verschuiven van de energiebelasting van elektriciteit naar gas zou beter in balans zijn met de CO2-uitstoot. Wij zien hierin een extra stimulans voor de energietransitie: overstappen van gas naar elektriciteit.
Vanaf 2019 waarschijnlijk gaat het belastingtarief voor gas met € 0,03 omhoog, terwijl het belastingtarief voor stroom met € 0,0072 wordt verlaagd. In de nabije toekomst wordt gas dus zwaarder belast dan stroom. Een goede reden om alvast te onderzoeken hoe je van gas kunt overschakelen op ‘all electric’.

Hoe de energiebelasting voor gas sneller stijgt dan voor stroom, zie je in deze grafiek:
Energiebelasting prijsontwikkeling

Belastingvermindering

De tweede maatregel uit het regeerakkoord is het verlagen van de belastingvermindering. De belastingvermindering is een bedrag dat jaarlijks per elektriciteitsaansluiting in mindering wordt gebracht. Je krijgt deze korting omdat een deel van je energieverbruik wordt beschouwd als basisbehoefte. In 2017 was dat 373 euro inclusief btw. Naar verwachting gaat dat bedrag in 2020 omlaag naar 311 euro. Per saldo ga je dan 62 euro meer betalen, of je moet besparen…

Opslag duurzame energie

In ons voorbeeld zie je het al: de opslag duurzame energie (ODE) stijgt in 2018 veel harder dan de energiebelasting. Ondanks de lagere tarieven zijn de extra kosten grofweg het dubbele. Met de opslag duurzame energie worden investeringen in duurzame energie gesubsidieerd. De subsidiepot bepaalt als het ware de ODE-tarieven. En als de subsidies omhoog gaan, stijgen de ODE-tarieven hoogstwaarschijnlijk mee.

Tot slot

Tja, het zijn geen vrolijke berichten. De heffingen op energie gaan alleen maar omhoog en je hebt er niet direct invloed op. Het beste wat je kunt doen is besparen op je energieverbruik. Begin met energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Wist je dat gemiddeld 80% van het gasverbruik opgaat aan verwarming? Kijk daarnaast ook alvast eens naar de opties voor gasloos wonen. Dat is tenslotte het doel en je kunt enorm besparen op je energiekosten. Infrarood verwarming bijvoorbeeld is een prima alternatief, meer informatie vind je hier.